D66-rechter: 'deelnemer liquidatie 'Ndrangheta heeft eigenlijk ook geen leven' [ouderwets 925 maffiatopic 3/3]

En deel drie in de reeks over de 'Ndrangheta, de maffia van Calabrië. Die is vooral erg behendig in het verpakken, versnijden en doorschuiven van pallets vol wit poeder. Daarom is het een van de meest vermogende clans die Europa rijk is. We treffen opmerkelijk veel leden ervan in Amsterdam en Diemen aan. Handig, die open grenzen, dankzij de EU. Dat, in combinatie met vele logistieke mogelijkheden en een compleet uitgeklede rechtsstaat maakt dat Nederland in menig aspect de maffiahoofdstad van Europa op haar grondgebied heeft. Hoe zorgen we ervoor dat het voor de dozenschuivers ook nog fiscaal een beetje aantrekkelijk is? Het is wel Nederland natuurlijk.  

Drie pruiken
In deel twee maakte u kennis met de mensen achter de 'Duisburg Massacre', waarbij zes leden van een rivaliserende clan uit Calabrië door Giovanni Strangio (foto) en zijn clanleden werden geliquideerd.

Op zoek naar een onderduikadres kwamen hij en zijn zwager uit in Diemen, waar ze jarenlang ongestoord door konden gaan met ondernemen. Bij de arrestatie trof de politie 'een verstopt geldbedrag van € 546.000, een grote hoeveelheid kostbare horloges, een geldtelmachine, 9 mobiele telefoons, 3 pruiken, computers, een vuurwapen met munitie en een groot aantal administratieve bescheiden aan... De Belastingdienst had vervolgens aan de voortvluchtige aanslagen opgelegd en beslag gelegd op het aangetroffen geld.'

Nu de hamvraag. Mag het OM, de Belastingdienst, of iemand anders, deze gelden, die zonder enige twijfel crimineel zijn verkregen, in beslag nemen? Daar is een rechtszaak over gevoerd, want Strangio wilde zijn zuurverdiende centen graag houden en ging in beroep tegen het afpakken ervan door de fiscus. 

En die zaak won hij natuurlijk. Een verdachte kan zichzelf beschermen tegen inmenging van de fiscus, door 'voortvluchtig te zijn'. Wie ondergedoken is na een meervoudige moord moet wel allemaal paspoorten, onderduikadressen en valse pruiken hebben. Daarmee is het erg lastig om lid te worden van een lokale sportvereniging, of op een andere manier een duurzame band met een land aan te gaan. Het voortvluchtig zijn wegens een misdrijf is dus een bescherming tegen inbeslagname van met criminaliteit verkregen vermogensbestandsdelen. Is dat even mooi!

Doorgesneden band
Uit een analyse van nota bene het Ministerie van Veiligheid en Justitie ('Cerva Trova') zelf blijkt dat een dergelijke redenering vervelende gevolgen kan hebben. De rechter gaat namelijk compleet voorbij aan het feit dat een verdachte er zelf voor kiest om voortvluchtig te zijn. Als hij van die status afwil, kan hij zich simpelweg melden bij de autoriteiten en dan is het problemen van de 'doorgesneden band' met zijn thuisland zo opgelost. Een verdachte van een liquidatie zal dat echter niet zo snel doen, dat is duidelijk.

Het gevaar bestaat dat Nederland zo nog meer een vrijplaats voor Maffiosi wordt. We zagen eerder al dat Nederland een belangrijk eindstation is van Moldavisch maffiageld, zoals van deze premier van dat land, Vlad Filat. Bizar genoeg is hij ons aanspreekpunt bij het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit aldaar, terwijl hij juist een van de kopstukken van die lokale maffia is. 

Daarom hadden we ook nooit associatieverdragen met dat soort staten mogen sluiten, maar die discussie hebben we rondom het referendum over Oekraïne al gevoerd, die zullen we nu niet herhalen. Al met al dreigt Nederland een criminele bananenrepubliek te worden, door een soort perfecte storm.
Eerst gooien we de grenzen open, zonder dat we nadenken over het gemeenschappelijk veiligheidsbelang. Dat dilemma is de kern van Het Euro Evangelie.

Death metal
Open grenzen zijn handig voor verkopers van komkommers, maar voor importeurs van cocaïne of van machinegeweren voor Parijzenaren die niet van death metal houden geldt hetzelfde. Vervolgens bezuinigt de regering de opsporing van criminelen weg. Omdat er nauwelijks meer iemand wordt veroordeeld leven we in de illusie van veiligheid maar in werkelijk zien we het allemaal simpelweg niet meer.

Dan bestaat de rechterlijke macht ook nog eens uit uiterst naïeve, kwalitatief gezien totaal ongeschikte mindere goden die zaken afraffelen zodat ze snel naar de Zara Home kunnen. Als kers op de taart laten we dubieuze types verdragen tikken die de Nederlandse regering de eigen bevolking opdringt, ook als die heeft aangegeven daar helemaal niet aan te willen.

Die verdragen zijn op belangrijke gebieden als milieu en mensenrechten doelbewust vaag ('samen een dialoog voeren') zodat er altijd aan wordt voldaan. Over vrij verkeer van kapitaal, ook als dat op uiterst oneerlijke wijze is verkregen, is men nu wel eens helder. De kers op de taart is deze uitspraak, waarbij een voortvluchtige ook nog fiscaal beschermd wordt omdat hij voortvluchtige is. Het maakt de rechter niet uit dat iemand zelf voor het criminele pad koos. 

Aan de andere kant is de fiscus niet te beroerd om een graf te schenden teneinde de kostprijs van een bos bloemen vast te stellen. Maar als moordlustige, repressieve regimes of KGB-generaals die BUK-raketten verkopen Amsterdam als belastingparadijs gebruiken, dan wordt zelfs dat met de mantel der liefde bedekt. 

U laat het gebeuren.